Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Έθιμα του Λεπούρ





Κλιμάκιο του Μετεχνίου επισκέφτηκε την βασιλική καστροπολιτεία του Λεπούρ, στην επαρχία Λεπούρ, του κρατιδίου Λεπούρ της Ινδίας. Το «παγώνι της ερήμου» όπως ονομάζεται για την ομορφιά του καταμεσής άνυδρων και αφιλόξενων εκτάσεων, το Λεπούρ ιδρύθηκε από τους πρώτους Λεπούρ μετά την εκδίωξή τους από το Λεπούρ (συνωνυμία) της βόρειας Ινδίας από τους Λεπούρ (συνωνυμία πάλι), και δημιούργησε έναν μοναδικό πολιτισμό, κράμα ινδουιστικής πνευματικότητας, κοσμοπολίτικων αντιλήψεων και προ-βραχμανικών παραδόσεων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι τελευταίες παράμειναν αναλλοίωτες από τη βρετανική κατάκτηση και μάλιστα επηρέασαν, διατρέχουν και συνομιλούν με εμβληματικά βρετανικά έργα που δεν το περιμένεις, όπως το Μπητλ, το Τόμσον και το Μπεν.

Όπως και προηγούμενα με το δικό μας, μαγευτικό Σχίνο στους πρόποδες του όρους Λέπουρα, σταχυολογήσαμε κάποια χαρακτηριστικά έθιμα και συνήθειες της βασιλικής αυλής των Λεπούρ, καθώς ο ελλιπής εμβολιασμός του κλιμακίου μας δεν επέτρεψε το συγχρωτισμό με τις κατώτερες κάστες, όσο γοητευτικός και αν φαντάζει αυτός στον δυτικό παρατηρητή.


Η κούνια του Λεπούρ


Ο μαχαραγιάς Λεπούρ προσφέρει ένα βαρύ τοξικό ποτό με εκφυλιστικές ιδιότητες στις γυναίκες και τους τραυματιοφορείς του παλατιού, και όλοι, μουδιασμένοι, αναγκάζονται να τον παρακολουθήσουν να κάνει κούνια μέχρι να κουραστεί. Η κούνια απαντάται στην εικονογραφία του Λεπούρ ως σύμβολο ερωτισμού και γονιμότητας, παραπέμποντας στον ερχομό (ή στο τέλος) των μουσώνων.


Το ανδρείκελο διηγείται




Ένα ανδρείκελο-ανθρώπινο μπονζάϊ με τρία χέρια, διηγείται με την αστεία ψιλή φωνή του ιστορίες που έζησε, και άλλες ψέματα. Το ανδρείκελο ψευδίζει όταν λέει ψέματα, αλλά ψευδίζει και όταν λέει την αλήθεια. Ο μαχαραγιάς ακούει τις ιστορίες του, λογαριασμός δικός του ποιες πιστεύει.


Η αργυρή πανσέληνος του Σεπτέμβρη


Καθήμενος στην ταράτσα του παλατιού, ο μαχαραγιάς Λεπούρ κοιτάζει στα μάτια ταυτόχρονα όλες τις γυναίκες της βασιλικής αυλής, οι οποίες τον χειροκροτούν και του παίζουν μαράκες. Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα παίρνει μια ξεχωριστή σπίθα υπό την μαγνητική επίδραση της αργυρής πανσελήνου του Σεπτέμβρη, η οποία κατά τους Λεπούρ χαρίζει ήρεμο, δροσερό και καθαρό μυαλό, με αποτέλεσμα να περνούν όλοι ευχάριστα.


Κρυφτό με τον Λεπούρ



Η τίγρη Λεπούρ είναι το ιερό ζώο του μαχαραγιά καθώς συμβολίζει την τόλμη, την δύναμη και την πολεμική δεινότητα. Έτσι, στην κουλτούρα των Λεπούρ, η τίγρη θεωρείται προέκταση του πνεύματος του μαχαραγιά – το καρμικό του είδωλο αν προτιμάτε.
Όσο ο μαχαραγιάς τα φυλάει, κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έχει πέσει σε δυσμένεια προσπαθεί να κρυφτεί στη ζούγκλα, ουσιαστικά σε ένα μικρό αίθριο μέσα στο παλάτι. Όταν ο μαχαραγιάς μετρήσει είκοσι, αντί να βγει ο ίδιος, βγαίνει το καρμικό του είδωλο, δηλαδή η τίγρη. Η ιερή τίγρη Λεπούρ βρίσκει αμέσως το κρυμμένο μέλος της βασιλικής οικογένειας, γεγονός που καθιστά το παιχνίδι σύντομο και την έκβασή του προβλέψιμη. Είναι όμως διασκεδαστικό και αποτελεσματικό, κάποιος που πρότεινε κάποτε τη διακοπή του έπεσε σε δυσμένεια, και έτσι παίζεται αδιαλείπτως τους 6 αιώνες της δυναστείας των Λεπούρ.


Αποκριά


Στην Αποκριά ο μαχαραγιάς διασκεδάζει πολύ να ντύνεται γυναίκα.


Ο γεροντής και η ρουμπίνη


Στο κοσμοπολίτικο βασίλειο των Λεπούρ, ο μαχαραγιάς είναι άριστος γνώστης των κρασιών, των αρωμάτων, της μουσικής, των πολύτιμων λίθων και των κοσμημάτων. Ένας ηλικιωμένος υπηρέτης (gerontije) του παρουσιάζει διάφορα κοσμήματα και ο μαχαραγιάς συζητά για αυτά με δύο πάρεδρους και έναν ευνούχο (αποδίδεται εδώ με περιορισμένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο). Ταυτόχρονα προσπαθεί να μαντέψει ποια φωνή ανήκει σε ποιον και ποιος είπε τι, καθώς οι συνομιλητές του είναι από πίσω του. Αν μαντέψουν όλοι ταυτόχρονα το όνομα της ρουμπίνης, ο γεροντής χορεύει.        


Μουσική από γυναίκες


Γυναίκες παίζουν μουσική στον βασιλικό ευνούχο. Ο βασιλικός ευνούχος τις ακούει με ευχαρίστηση.


Ο μαγικός πολλαπλασιασμός του Κρίσνα


Ο Κρίσνα, μία από τις πιο λατρεμένες ινδουιστικές θεότητες της βασιλικής αυλής των Λεπούρ, πολλαπλασιάζεται για να μπορέσει να χορέψει ταυτόχρονα με όλες τις γυναίκες της αυλής τον εκστατικό κυκλικό χορό Λεπούρ. Για να' ναι πιο καλά για αυτόν, αντιστοιχούν δύο γυναίκες σε κάθε μαγικό του είδωλο.


Μια παρτίδα chaupar


Πάλι περικυκλωμένος από όλες τις γυναίκες της αυλής, ο μαχαραγιάς Λεπούρ παίζει με μία από αυτές το παιχνίδι ζαριών chaupar (κάτι σαν το δικό μας πλακωτό). Στον μαχαραγιά επιτρέπεται να μην ρίχνει τα ζάρια αλλά να τα τοποθετεί όπως θέλει ή απλά να λέει τι θεωρεί ότι έφερε.


Σφηνάκια


Για ακόμα μία φορά περικυκλωμένος από όλες τις γυναίκες της αυλής, οι οποίες είναι ντυμένες με το ιερό πράσινο χρώμα (συμβολίζει τη φύση, πως είναι δηλαδή πράσινα τα δέντρα), ο μαχαραγιάς δέχεται διαδοχικά κεράσματα-σφηνάκι από όλες, με αποτέλεσμα να περνάει πολύ όμορφα.


Ιπποδρομία



Τα άλογα ταΐζονται πολύ και βάφονται μαύρα, στολίζονται χρυσά κοσμήματα και τρέχουν, καθώς λακέδες τα κεντρίζουν με μακριά σουβλιά, άλλοι λακέδες τα καβαλούν και επιπλέον λακέδες πηδούν τελευταία στιγμή στη ράχη τους.



Πες μου το μυστικό σου



Ο πρόξενος ακούει το μυστικό του επιμελητή, υπό το αδιάκριτο βλέμμα του αράπη.


Αποκριά (2)




Χαμηλόβαθμος ευγενής διασκεδάζει να ντύνεται κοπέλα.


Στολίζοντας το δέντρο




Ο θεός Κρίσνα βοηθά μια κοινή γυναίκα να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι όμως Πρωτομαγιά και το πράμα μπλέκεται. Μέσα στην ασάφεια του εθίμου, ο Κρίσνα αιωρείται ώστε να ξεπεράσει σε ύψος τη γυναίκα και να αντικρύσει το ροζ φρούτο, το οποίο συμβολίζει κάποιο άλλο φρούτο.


Μικρό μαύρο μωρό




Χορός από πάρεδρους με man-bun ψέλνουν, κάμουν προσφορές και αερίζουν το μαύρο μωρό, ενώ ο μαχαραγιάς παρακολουθεί ντυμένος γυναίκα. Έφοροι και επιμελητές χειροκροτούν, άλλοτε ρυθμικά, άλλοτε αργά και ειρωνικά.  


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικές φωτογραφίες παιδιά, συγχαρητήρια για το πόνημα -παντού βρίσκεις τελικά μια Ελλάδα (αλλά και μια αγγλία)- αλλά και χαρά στο κουράγιο σας που πήγατε μέχρι εκεί ανεμβολίαστοι.

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή δουλειά, μπράβο σας..

Daniela είπε...

Emri im është Daniela, dua të falënderoj Dr Ellen që bëri një magji që ndihmoi familjen time të fitonte një çështje gjyqësore që do ta kishte dënuar vëllain tim me burgim të përjetshëm, të akuzuar për vrasje. Familja ime dhe unë jemi plotësisht mirënjohës, kështu që marr kohën time për të lënë këtë koment siç i premtova Dr. Ellen për të ndarë këtë dëshmi. Për ata që kanë një sfidë të ngjashme, mund ta kontaktoni me email: ellenspellcaster@gmail.com ose WhatsApp: +2349074881619. Shërbimi i tij përfshin gjithashtu
1. Magjitë për të fituar llotarinë
2. Magjitë rikthejnë ish të dashurin tuaj
3. Magjitë për të ndaluar divorcin
4. Shërimi i menjëhershëm i HIV/AIDS
5. Shërimi i kancerit
6. Magjitë e dashurisë
7. Magjitë e pajtimit
8. magjitë e lindjes dhe zgjidhjet për infertilitetin etj.
Email: ellenspellcaster@gmail.com
WhatsApp: +2349074881619